PAUL VAN HOEYDONCK,
BEELDHOUWER, SCHILDER,
COLLAGE-KUNSTENAAR EN
LEVENSGENIETER

Half de jaren zestig trok Paul Van Hoeydonck naar de Verenigde Staten om deel te nemen aan de “Wit op Wit” tentoonstelling met o.a. Malevitsj en Fontana.
Paul ontmoette destijds belangrijke kunstenaars en galeriehouders. Hij toonde ook veel belangstelling voor de mens in de ruimte waarmee hij zijn tijd ver vooruit was.

Op 2 augustus1971 was het zover:
Bij een laatste ruimtewandeling van de Apollo 15-missie,
legde astronaut David Scott het beeldje de “Fallen Astronaut” van Paul Van Hoeydonck op de maan neer.

Met dank aan Dhr Dirk Fret, de secretaris van Paul Van Hoeydonck is er een zeldzame replica van “Fallen Astronaut” te zien tijdens de tentoonstelling bij Eastmen Gallery.

In 1974 ging Paul Van Hoeydonck terug op zoek naar de bronnen van menselijk leven en stelde daarbij de aap centraal. De aap was trouwens ook het eerste levend wezen dat de ruimte in werd gestuurd. Er volgde een reeks schilderijen met de aap als onderwerp. Uit deze werken rijst een vreemde wonderplaneet op die je herkent als planeet aarde aldus Paul Van Hoeydonck. De kunstenaar weet in zijn schilderijen een duidelijke science-fiction situatie te verzoenen met de technocratische wereld en de wereld van de natuur.
In feite was er inhoudelijk een echte verschuiving vast te stellen. Het begrip cosmos werd van uit een andere hoek bekeken, het verhaal van een droom die zich afspeelt in het hoofd van kunstenaar –astronaut Paul Van Hoeydonck.
De jaren zeventig waren heel belangrijk voor Paul Van Hoeydonck en Eastmen Gallery is dan ook heel trots dat deze belangrijke werken, uit de serie ‘Mental Cinescopes’, tentoongesteld kunnen worden.
Share