Rainer Splitt: De Proces Kunstenaar

 

Rainer Splitt kan men een proces-kunstenaar noemen. Het productieproces is een essentieel onderdeel van de eshetiek van de werken.

Bewegingsprocessen hebben namelijk een ongelofelijke invloed op zijn gedompelde panelen..

De werken worden zoals de titel het duidelijk maakt door Rainer Splitt in kleurstof gedompeld en daarna er weer uit gehaald.

In eerste instantie bestonden de panelen uit kunststof. In een latere fase werd aluminium gebruikt. Bij het tentoonstellen van deze gedompelde panelen wordt een dubbel karakter ontdekt ze zijn namelijk schilderkunst en beeldhouwkunst tegelijk. De weerspiegelende kleuroppervlakten van de panelen reflecteren altijd een veranderende werkelijkheid.

De paper pools zoals Rainer Splitt zijn papierwerken noemt zijn uit een gietbox ontstaan. Hier creërt de stroming van de kleur een ongeplande compositie. Splitt werkte voorheen enkel op witte achtergronden met een kleur, echter in zijn recentere werken gebruikt hij ook meerdere overlappende kleuren.

Na het gieten en drogen strijkt de kunstenaar het papier weer glad waarbij de kreukels en vouwen zichtbaar blijven zodat de vorm sterk doet denken aan het beeld van een schilderij....... of een driedimensionele sculptuur.

 

 

 

 

Share