Roger Raveel, geboren in 1921 in Machelen aan de Leie, heeft zijn academische opleiding gevolgd bij Hubert Malfait te Deinze. Zijn studies zette hij voort aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Raveel heeft zelf ook 13 jaar les gegeven aan de Academie van Deinze. Raveel heeft vanaf het begin van zijn carrière een eigen beeldtaal ontwikkeld en deze doorgetrokken in zijn volledige oeuvre.  De abstractie van Mondriaan en het expressionisme van Van Gogh zijn heel vaak zijn inspiratiebronnen geweest.  Zijn schilderstijl is ook bekend geworden als de “Nieuwe Visie”.De werken van Raveel hebben een heel herkenbare toets.Tijdens de jaren 60 was hij de inspirator van de nieuwe figuratie met o.a. Raoul De Keyser.

De werken van Roger Raveel bevinden zich vooral in collecties in de Verenigde Staten,  Nederland, Frankrijk en natuurlijk ook in grote Belgische verzamelingen en musea.  Bovendien heeft Raveel recente tentoonstellingen in Zuid-Amerika achter rug waardoor hij ook bevestigt op deze internationale kunstmarkt.Het museum dat zijn naam draagt is een constante meerwaarde voor zijn oeuvre.  Het Roger Raveel museum brengt kwalitatief goede werken en geniet van een grote publieke belangstelling.

In 1995 werd Raveel verheven in de adelstand als Ridder.  Na het overlijden van zijn steun en toeverlaat Zulma is Roger Raveel vorig jaar op 89-jarige leeftijd hertrouwd met de 50-jarige Marleen De Muer.

Roger Raveel overleed 30 januari jongstleden.
Share